Home Nieuws Ik hielp bij het vertalen van Windows 98
Volg ons op: Volg ons op Facebook Volg ons op LinkedIn Volg ons op Twitter

Ik hielp bij het vertalen van Windows 98

ICT'ers over hun werk: de tester (Tester opleidingen)

Windows_98Ict'er Daan van Osch begon ooit als softwarevertaler en technisch schrijver. Daarna reageerde hij op tester vacatures waarin gevraagd werd om een testers. Na een succesvol sollicitatiegesprek houdt hij zich nu bezig met de wensen van de systeembeheerder. Het is namelijk deze automatiseerder die uiteindelijk met de door Van Osch gesteste software aan de slag moet.

Daan van Osch (36)
Werkgever:
RES software
ICT opleidingen: via alleICTopleidingenvanNederland
WO Engels
Tmap
ISTQB

Hoe ben je aan je ICT baan gekomen?
"Na mijn studie Engels ben ik begonnen als softwarevertaler; ik heb nog geholpen bij het vertalen van Windows 98. Vanuit die
ICT functie ben ik technisch schrijver geworden. Als technisch schrijver ben je al snel aan het testen om erachter te komen hoe iets werkt. Zo ben ik het testvak ingerold. Ik woon in ‘s-Hertogenbosch en wilde daar ook graag werken, dus toen er bij RES software een leuke ict functie vrijkwam, heb ik direct gesolliciteerd."

Wat houdt je werk in?
"Als senior softwaretester ben ik verantwoordelijk voor het plannen, uitvoeren en verbeteren van het testen van nieuwe functionaliteiten van onze software. Wij werken volgens de Scrum-softwareontwikkelmethode, waardoor ik veel eigen verantwoordelijkheid heb. Samen met de product owners, de ontwikkelaars en de technisch schrijvers vormen wij het scrum-team. We proberen elke maand verbeteringen door te voeren in ons product. Daarnaast coördineer ik de vertalingen. Ik vind het lekker om me daar af en toe nog op te kunnen storten."

Hou houdt je je kennis op peil?
"Ik inspecteer en controleer onze software uit de ogen van de eindgebruiker, in dit geval de systeembeheerder. Daarom loop ik regelmatig even bij onze eigen systeembeheerders binnen. Daar hoor je veel. Verder houd ik de vakliteratuur goed bij, bladen voor systeembeheerders of specifiek voor testers."

Hoe ziet je carrièreplanning eruit?
"Mijn carrière zie ik in relatie tot de groei van dit ict bedrijf. Ik ga er vanuit dat dit bedrijf heel groot wordt en internationaal uitbreidt. In dat geval zou ik graag de internationale versies voor bijvoorbeeld Japan en Korea lokaliseren. Dan ben je minder bezig met de functionaliteit en zorg je ervoor dat het product ook volledig gericht is op een ander land."

Functieomschrijving
De tester is een specialist in het opstellen van testscenario's, testplannen en het ontwerp van testen. De tester voert de testen, meestal op basis van een functioneel ontwerp, vaak ook zelf uit en beoordeelt de testresultaten. In overleg met gebruikers of ontwerpers stelt de tester ook wijzigingsvoorstellen op voor de aanpassing van het systeem om het (alsnog) aan de specificaties te laten voldoen. De tester kan ook worden ingezet om de prestatiekenmerken van de componenten van de informatievoorziening te testen. In dat geval worden bijvoorbeeld stresstesten en dergelijke ontwikkeld en onder zijn regie uitgevoerd.


Tester opleidingen, Tester vacatures en Tester boeken

ICT opleidingen, ICT trainingen en ICT cursussen vind je uiteraard op www.alleICTopleidingenvanNederland.nl

Zoek je ICT vacatures in jouw vakgebied?
Kijk dan eens op www.alleICTjobsvanNederland.nl, of klik hier
Tmap en ISTQB boeken vind je op www.alleICTboeken.nl, of klik hier